Printlogga

Miljö

De allra flesta av Dunis produkter kan återvinnas genom förbränning eller kompostering.

Miljöfrågor är en integrerad och naturlig del av Dunis affärsverksamhet och står högt upp på dagordningen. Dunis miljöprogram ”Our Green Challenge” omfattar flera viktiga åtgärder som ska göra Duni till ett ledande företag inom branschen på miljöområdet.

Syftet med miljöarbetet är att minska påverkan på miljön från Dunis verksamhet och produkter. Under Dunis sextioåriga historia har koncernens miljöarbete utvecklats från att i första hand följa gällande lagstiftning till de senaste decenniernas systematiska förbättringsarbete. Den miljöstrategi som introducerades 2008 skruvar ytterligare upp intensiteten i miljöarbetet. För att stärka arbetet rekryterades under 2009 en koncernövergripande miljöchef.

Satsningen ”Our Green Challenge” omfattar utveckling och information kring produkter, en effektiv och kontrollerad produktion samt kunskap och kommunikation ur ett miljöperspektiv. Duni arbetar löpande med att erbjuda ett starkt miljösortiment samtidigt som produktionen har tydliga mål kring energianvändning, vattenförbrukning, utsläpp av växthusgaser och hantering av avfall.

Inom ramarna för ”Our Green Challenge” ska energiförbrukningen minska med ytterligare 15 procent till 2012 jämfört med 2008. Dunis nettoutsläpp av växthusgaser ska reduceras med 25 procent i produktionen av Dunis artiklar och med 15 procent i transportledet. Duni kommer att publicera en årlig miljörapport, en ”Green Book”, där olika intressenter kan följa Dunis framsteg inom miljöområdet. Den första rapporten publiceras våren 2010.

Förnyelsebart material och miljömärkta produkter

Dunis arbete för att minska miljöpåverkan riktar in sig på att kunna erbjuda fler förnyelse- och återvinningsbara produkter samt miljömärkning genom trovärdiga system för kommunikation till kunderna.

Omkring 70 % av Dunis produkter är redan idag tillverkade av förnyelsebart material - främst cellulosa. Med ett ansvarsfullt skogsbruk och modern produktion som bas är papper ett bra val med relativt låg miljöbelastning. Detta enligt resultat från generella jämförelser av olika material ur ett livscykelperspektiv.

Duni gjorde under 2009 ett starkt ställningstagande för ett hållbart skogsbruk genom att bli certifierat enligt FSC:s kriterier (Forest Stewardship Council). Målet är att 95 % av alla tissue-produkter ska vara certifierade 2012, men redan idag uppfyller mer än 90 % av alla Dunis dukar och servetter kraven för att märkas enligt FSC.

 

 

Sortimentet Duni ecoechoTM för serveringsprodukter och matförpackningar är särskilt anpassat utifrån miljökrav. Det består av nya material från till exempel biprodukter i jordbruk och materialåtervinning eller som är komposterbara vilket ger en effektiv resursanvändning.

Under 2009 introducerade Duni också ett sortiment av Svanenmärkta ljus där bland annat paraffinet ersatts med förnybart stearin. Duni är en ledande leverantör av Svanenmärkta ljus till hotell- och restaurangbranschen. Duni har sedan tidigare också Svanenmärkning på ett stort sortiment av servetter.

Dunis sortiment består normalt av material som kan återvinnas. Lokala system för sortering och praktiska förutsättningar vid användningen gör dock att återvinning genom förbränning för att generera el och värme ofta är det naturliga valet. Huvuddelen av Dunis servetter är biologiskt nedbrytbara och kan komposteras i industriella anläggningar.

Den stora andel av Dunis sortiment som är gjort av förnyelsebart material från till exempel hållbart skogsbruk bidrar inte till växthuseffekten vid förbränning.

Biobränslepanna i Skåpafors

En ny biobränslepanna är under produktion vid pappersbruket i Skåpafors och beräknas kunna tas i drift under 2010. Den nya pannan betyder både lägre och mer förutsägbara energikostnader och att användandet av fossila bränslen minskar. Pannan kommer att eldas primärt med skogsavfall och restprodukter från brukets egen produktion, vilket ersätter mycket av dagens el och olja. Detta bidrar även till att nå Dunis målsättning att minska mängden avfall som genereras från produktionen.

Kontroll och uppföljning

Certifierade miljöledningssystem är Dunis verktyg för att säkerställa att miljölagstiftningen följs vid tillverkningsenheterna. Samtliga tillverkningsenheter är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Duni uppfyller också stränga krav för produkter för livsmedelskontakt, vilket bland annat styr val av produktionskemikalier, färg med mera. Duni uppfyller dessutom EU:s kemikalielagstiftning REACH och ställer samma krav på sina leverantörer. Anläggningen i Skåpafors deltar dessutom i Energimyndighetens program för energieffektivisering (PFE) och är i och med detta certifierad enligt Energiledningssystem SS 62 77 50.

Dunis ambitioner sträcker sig dock längre än gällande regler och lagstiftning. Bolaget försöker hela tiden flytta fram sina positioner på miljöområdet. Intresserade, engagerade och kunniga medarbetare är i det sammanhanget oerhört viktigt och Duni bedriver ett systematiskt utbildningsarbete bland medarbetarna inom miljöområdet.

De allra flesta av Dunis produkter kan återvinnas genom förbränning eller kompostering.

 

Här kan man lägga lite text.

Denna text ska till höger