Printlogga

Koncernens förvaltningsberättelse

Duni är en av Europas ledande aktörer inom attraktiva kvalitetsprodukter och koncept för bordsdukning samt för förpackningar för take-away. Koncernen har en ledande position genom kombinationen av hög kvalitet, etablerade kundrelationer och ett välrenommerat varumärke samt stark lokal närvaro i Europa. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: Professional, Retail och Tissue.

Affärsområde Professional erbjuder Dunis koncept och produkter i huvudsak till hotell, restauranger och cateringföretag. Erbjudandet omfattar bords- och serveringsprodukter såsom servetter, dukar, tabletter, ljus samt serveringsprodukter som glas, koppar, bestick antingen producerade i plast eller papper. Duni har en marknadsledande position i Benelux, Norden, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Storbritannien. Affärsområde Professional erbjuder också kundanpassade förpackningslösningar för matförvaring vid försäljning av måltider för take-away och catering. Duni har som nischaktör inom detta område en ledande position i Norden. Affärsområde Professional svarar för cirka 70 procent av Dunis omsättning.

Inom affärsområde Retail erbjuder Duni konsumentprodukter till främst detaljhandeln. Sortimentet omfattar servetter, dukar, ljus, glas, bestick och i ökad utsträckning olika sortimentserbjudanden. Produkterna marknadsförs huvudsakligen under varumärket Duni. Duni utvecklar och tillverkar, i begränsad omfattning, även produkter för kunder som marknadsför dessa under eget varumärke. Duni har en ledande position i Benelux, Norden, Tyskland, Schweiz och Storbritannien. Affärsområdet svarar för cirka 17 procent av Dunis omsättning.

Affärsområde Tissue producerar mjukpapper som används i produkter inom de övriga affärsområdena samt är underleverantör till externa kunder inom framförallt hygienindustrin. Tissue svarar för cirka 13 procent av Dunis omsättning.

Produkt- och konceptutveckling

Inom produktutveckling arbetar Duni med såväl ny design och färgsättning som nya material och lösningar. Duni har fokus på produkt- och konceptutveckling, med en unik styrka inom form, design och funktionalitet. Dunis innovationsprocess kännetecknas av förmågan att snabbt och flexibelt kunna utveckla nya kollektioner, koncept och produkter som skapar ett tydligt mervärde för de olika kundkategorierna på marknaden.

Duni driver främst utvecklingen inom de marknadssegment där koncernen traditionellt har en ledande ställning. Koncernen fortsätter samtidigt att vidareutveckla nya produkter och koncept för nya segment.

Marknadsutveckling 

Under året skedde en återhämtning i efterfrågan på de flesta av Dunis marknader inom hotell- och restaurangnäringen till följd av det förbättrade konjunkturläget. Den långsiktiga trenden pekar fortsatt mot fler restaurangbesök och en ökning av antal hotellnätter, i huvudsak drivet av förändrade konsumtionsmönster och ekonomisk tillväxt. Nya restaurangkoncept, såsom färdiglagad mat i livsmedelsbutiker, take away och snabbservicerestauranger fortsätter att öka i antal och dessa koncept tar en allt större marknadsandel.

Däremot visar marknadsdata (Nielsen) på en svagare efterfrågan för Retails produkter på några av Dunis huvudmarknader. Det har också konstateras att flera dagligvarukedjor ökat sin fokusering på lågprisprodukter och egna varumärken. Trots en tuff konkurrenssituation ser Duni fortsatta möjligheter för sitt breda sortiment och unika premiumprodukter.

Inom Tissue har efterfrågan på torrformerat mjukpapper (airlaid) till hygienindustrin minskat något. Framförallt var det andra halvåret svagt.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på lång sikt drivs framförallt av förbättrad köpkraft i kombination med ändrade vanor vilka för med sig att en ökad andel måltider äts utanför hemmet. Därutöver påverkas efterfrågan för Dunis produkter gynnsamt av att allt fler restauranger väljer att ersätta linne med engångslösningar av premiumkvalitet. Vidare bedöms tillväxten inom take-away segmentet att fortsätta då antalet enmanshushåll ökar och urbaniseringen fortsätter.

I det korta perspektivet bedömer Duni att huvudmarknaderna fortsätter att växa, även om vissa risker kvarstår vad beträffar den ekonomiska stabiliteten i Europa. Samtidigt ligger priserna på viktiga insatsvaror på en historiskt sett hög nivå vilket kan komma att skapa ett inflationstryck i marknaden.

Rapportering  

Årsredovisningen omfattar räkenskapsåret 2010. Föregående år avser räkenskapsåret 2009.

Det redovisade rörelseresultatet inkluderar två jämförelsestörande poster; en omstruktureringskostnad om 0 (-2) MSEK samt en orealiserad värderingseffekt av el- och valutaderivat om 1 (54) MSEK. Rörelseresultatet kommenteras i texten nedan exklusive dessa jämförelsestörande poster.               

Jämförelsestörande poster

MSEK20102009
Underliggande rörelseresultat435436
Orealiserade värdeförändringar av derivatinstrument 154
Omstruktureringskostnader 0-2
Redovisat rörelseresultat436488

Omsättning

Dunis nettoomsättning uppgick till 3 971 (4 220) MSEK. Årets försäljning innebär en minskning med 5,9 procent som i huvudsak kan härledas till den starkare svenska kronan. Med oförändrade valutakurser från föregående år skulle nettoomsättningen vara 263 MSEK högre för året motsvarande en knapp försäljningsökning om 0,3 procent. Professional uppvisar en stabil tillväxt medan Retail och Tissue har haft en svagare utveckling.

Affärsområdet Professional har under 2010 haft en minskad omsättning om 3,6 procent. I fasta växelkurser motsvarar det dock en försäljningsökning om 3,7 procent. Affärsområdet visar tillväxt i samtliga regioner. Den är starkast i södra och östra Europa där försäljningssatsningar fått genomslag i kombination med att marknadssituationen förbättrats i dessa länder.

Inom affärsområdet Retail har omsättningen utvecklats negativt med en försäljningsminskning om 12,9 procent. I fasta växelkurser motsvarar det en minskning om 6,2 procent. Efterfrågan har visat sig fortsatt svag på flertalet marknader. Marknadsandelen i Norden har minskat där konkurrensen är fortsatt hård från handelns egna märkesvaror.

Inom affärsområdet Tissue har omsättningen minskat med 8,2 procent. Det andra halvåret var svagare än det första med framför allt minskad efterfrågan på hygiensidan.

Resultat

Det underliggande rörelseresultatet uppgick till 435 (436) MSEK. Med oförändrade valutakurser skulle rörelseresultatet vara 49 MSEK högre för året. Trots fortsatt höga priser på insatsvaror har rörelsemarginalen ökat till 10,9 procent (10,3). Det beror främst på god kostnadskontroll i kombination med lägre logistikkostnader.

I juni månad uppstod en brand i en maskin vid en av Dunis produktionsanläggningar i Skåpafors. Detta resulterade i ett driftstopp och minskad försäljning, främst i kvartal tre. Efter redovisade försäkringsersättningar har branden dock inte haft någon materiell resultatpåverkan på helåret. Försäkringsärendet är fortfarande inte avslutat vid årets utgång men har redovisats efter bästa bedömning under posten övriga rörelseintäkter och övriga rörelsekostnader.

Finansnettot uppgick till -18 (-43) MSEK, vilket är en förbättring mot föregående år tack vare en minskad skuldsättning och lägre marknadsräntor. Resultat före skatt uppgick till 418 (444) MSEK.  

För räkenskapsåret redovisades en skattekostnad om 112 (108) MSEK. Under året har den uppskjutna skattefordran relaterad till förlustavdrag reducerats med 37 (22) MSEK. 

Årets resultat uppgick till 306 (336) MSEK. 

Investeringar  

Koncernens nettoinvesteringar uppgick till 236 (121) MSEK. Investeringarna är framförallt relaterade till koncernens större produktionsanläggningar i Polen, Tyskland och Sverige. Ökningen gentemot föregående år förklaras främst av investeringen i en biobränslepanna samt förvärv av en tidigare operationellt leasad maskin vid pappersbruket i Skåpafors. Av- och nedskrivningar uppgick till 102 (102) MSEK.

Kassaflöde och finansiell ställning 

Koncernens operativa kassaflöde uppgick till 296 (626) MSEK. Förändringen härrör sig främst till rörelsekapitalet som under året har normaliserats efter de kraftfulla åtgärder som vidtogs under 2009.

Koncernens balansomslutning uppgick per den 31 december till 3 487 (3 489) MSEK.

Koncernens räntebärande nettoskuld uppgick till 582 MSEK. Den 31 december 2009 uppgick den räntebärande nettoskulden till 631 MSEK. Överskott i kassan och det positiva kassaflödet efter investeringsverksamheten har använts för att amortera externa lån om 75 MSEK.

Operativa och finansiella risker

Duni är exponerat för ett flertal rörelserisker som det är väsentligt att hantera.

Utvecklingen av attraktiva sortimentskollektioner och i synnerhet julkollektionen är mycket viktig för att Duni skall uppnå en god försäljnings- och resultatutveckling. Duni arbetar med detta genom att ständigt utveckla sitt sortiment. Ungefär 25 % av kollektionen byts ut varje år för att möta och skapa nya trender.

En försämrad konjunktur under en längre period i Europa skulle kunna leda till färre antal restaurangbesök, minskad konsumtion i konsumentledet och ökad priskonkurrens vilket kan påverka volymer och bruttomarginaler.

Styrning och hantering av fluktuationer i priser på råmaterial och energi har stor påverkan på Dunis konkurrenskraft.  

Dunis finansförvaltning och dess hantering av finansiella risker regleras av en finanspolicy antagen av styrelsen. Detta arbete leds och hanteras av koncernens finansfunktion, vilken ingår som en enhet inom moderbolaget. Koncernen delar in de finansiella riskerna i marknadsrisk, bestående av valutarisk, prisrisk och ränterisk samt kreditrisk och likviditetsrisk. Dessa risker kontrolleras i en övergripande riskhanteringspolicy som fokuserar på oförutsägbarheten på de finansiella marknaderna och eftersträvar att minimera potentiella ogynnsamma effekter på koncernens finansiella resultat.

Vad beträffar Dunis långfristiga finansiering är den sedan 2007 säkerställd genom ett finansieringsavtal som löper till och med 2012. Se vidare Not 3 beträffande riskhantering.  

Rättsliga tvister

Ett fåtal tvister av mindre belopp rörande kund- och leverantörsförhållanden samt immateriella rättigheter är pågående vid bokslutstidpunkten. I årsbokslutet har reserver bokförts som enligt ledningens bedömning täcker eventuellt negativa utfall av dessa tvister.

Miljö

Duni arbetar enligt antagen miljöstrategi efter policy och mål omfattande utveckling och information kring produkter, effektiv och kontrollerad produktion samt kunskap och kommunikation ur ett miljöperspektiv.

Miljö- och kvalitetssystem enligt 1SO 14001 och ISO 9001 är införda och certifierade vid koncernens samtliga produktionsenheter. Leverantörer utvärderas enligt koncernens uppförandekod, som omfattar såväl miljö- som socialt ansvar.

Duni är även FSC-certifierade (Forest Stewardship Council) för försäljning, tillverkning och distribution av bland annat servetter, dukar och serveringsartiklar. Detta innebär att Dunis pappersprodukter kommer från hållbart skogsbruk.

Rexcell Tissue & Airlaid AB bedriver två tillståndspliktiga verksamheter enligt miljöbalken i svensk lagstiftning. Koncernen har tillstånd för tillverkning av 45 000 ton våtformerat mjukpapper per år och 26 000 ton torrformerat mjukpapper per år vid bruket i Skåpafors och 10 000 ton torrformerat mjukpapper i Dals Långed. Bruken har beviljats tillstånd för utsläpp av koldioxid, CO2, av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Tilldelningen av utsläppsrätter är 2 779 ton i Dals Långed och 14 154 ton i Skåpafors.

Styrelsens arbete

Styrelsen bestod under året av fem ledamöter. Samtliga ledmöter omvaldes vid årsstämman den 5 maj 2010. Styrelsen har även två arbetstagarrepresentanter med en suppleant. Styrelsen hade åtta protokollförda möten under året. För ytterligare information om styrelsens arbete se Bolagsstyrningsrapporten.

Medarbetare

För Dunis fortsatta utveckling, framställning samt marknadsföring av framgångsrika produkter och koncept inom bordsdukning och förpackningar för take away är initiativ och insatser av personalen av avgörande betydelse. Duni genomför därför kontinuerligt insatser för att rekrytera och utveckla medarbetare. Utvecklingsinsatser genomförs såväl vad gäller kompetens som ledarskapsutveckling och Duni strävar efter att varje anställd skall ha en handlingsplan för sin egen utveckling.

Antalet anställda var den 31 december 2010, 1 914 stycken. Den 31 december 2009 var antalet anställda 1 906 stycken.

Ersättning till vd och ledande befattningshavare

För information om ersättningar till VD och ledande befattningshavare samt riktlinjer för ersättning till dessa se Bolagsstyrningsrapporten samt Not 13 .

Utländska bolag och filialer

Duni bedriver verksamhet i egen regi och har anställda i 17 europeiska länder.

Väsentliga händelser efter 31 december 2010

Inga händelser av vikt har inträffat efter den 31 december 2010.  

 

Här kan man lägga lite text.

Denna text ska till höger