Printlogga

Tillväxtområden

Stor tillväxtpotential på befintliga och nya marknader

Långsiktigt tillväxtfrämjande åtgärder står i fokus för Duni och kommer även fortsättningsvis att vara ett centralt tema. För att skapa en mer marknadsdriven organisation med ökat fokus på tillväxt infördes 2012 en ny organisation inom Duni. Affärsområde Professional delades upp i två organisationer med eget resultatansvar – en för produkter för det dukade bordet (Produktkategori Table Top) och en för sortimentet av produkter för färdigmat och take-away (Produktkategori Meal Service). De två produktkategorierna har en gemensam försäljningsorganisation under ledning av en chef. För att skapa ytterligare fokus på geografisk expansion upprättades därutöver en ny avdelning på koncernnivå, med ansvar för utveckling av nya marknader. Nedan beskrivs hur Duni arbetar strukturerat med flera initiativ för att öka tillväxten.

Ersättning av linneservetter och linnedukar med papperbaserade bordsdukar i premiumsegmentet 

Drygt 80 % av alla dukar för restaurang- och bordsserveringar i norra Europa utgörs fortsatt av textil- och linnedukar. Många söker dock alternativ till linne för att komma runt allt arbete som hanteringen genererar. Premiumprodukter utgör därför ett tillväxtområde, främst på grund av trenden där bordslinne ersätts av engångslösningar av hög kvalitet. Genom att kontinuerligt investera i produktutveckling och därmed öka kvaliteten i kärnprodukter som servetter, bordstabletter och bordsdukar driver Duni på utvecklingen. Kunderna uppskattar den design, variation och enkla hantering i dukningen som Duni erbjuder vilket gör att många ersätter tygbaserade produkter med Dunis. Andelen produkter med goda miljöegenskaper i Dunis sortiment ökar också hela tiden vilket ger ytterligare konkurrensfördel.

Duni har ett flertal produkter som sedan länge ersätter linne och påbörjade i slutet av 2011 lanseringen av ett nytt dukmaterial – Evolin ® – som kombinerar textil- och linnedukens upplevelse med engångsproduktens fördelar. Evolin vänder sig till de restauranger och cateringfirmor som idag använder linne. Produkten har utvecklats med hjälp av några av Europas främsta krögare och rullades under 2012 ut i Europa med stöd från en rad kända restaurangprofiler, såsom Pontus Frithiof, Christophe Marguin och Gennaro Cocoza.

Evolin utgör en av hörnstenarna för framtida tillväxt genom konvertering av linnekunder. Produkten har blivit speciellt väl mottagen inom cateringområdet där det krävs flexibla lösningar.

Evolin white

Dunis ambition är att vara trendsättare och driva utvecklingen av koncept för det dukade bordet. I Norden och Tyskland har arbetet kommit långt med att sälja utvecklade och kundanpassade dukningskoncept, medan stor potential finns att bredda sortimentet som säljs till befintliga kunder i södra och östra Europa, liksom på vissa övriga tillväxtmarknader.

Konceptutveckling - ökad efterfrågan på take-away

Restaurangmarknaden förändras i snabb takt. Utvecklingen drivs av underliggande marknadstrender som att vår livsstil har blivit mer mobil och att vi i allt större utsträckning äter ”i språnget”. Utvecklingen påverkas också delvis av samma grundfaktorer som ligger bakom ökningen av måltider utanför hemmet i allmänhet: en ökning av andelen enmanshushåll, fortsatt urbanisering, en ökning av andelen förvärvsarbetande och en ökning av den disponibla inkomsten.

Allt fler restaurangkedjor med tydliga koncept och starka varumärken växer fram för att möta trenden för ”bra mat snabbt”. Nordamerika är dominerande när det gäller andel restaurangkedjor i det totala restaurangutbudet med en penetrationsnivå på 50 %. Väst- och Östeuropa har en lägre andel restaurangkedjor och ligger på en penetrationsnivå strax under 20 %. Framöver förväntas tillväxten på den amerikanska marknaden mattas av medan Östeuropa och Asien förväntas stå för den största procentuella tillväxten i takt med att välståndet i dessa länder ökar. Även Västeuropa förväntas gå om USA i procentuell tillväxt under samma tidsperiod.

Mellan 2008 och 2012 steg restaurangkedjornas andel av försäljningen i Västeuropa från 52 till 58 %, medan fristående restauranger minskar marginellt. Även andelen take-away stiger kontinuerligt. Mellan 2011 och 2012 ökade andelen i de fem största länderna i Europa från 11,4% - 11,9%  och Duni ser samma trend i övriga länder. Tillväxten inom såväl kedjekoncept som
take-away förväntas fortsätta inom framförallt Fast Casual och Quick Service segmenten (se faktaruta).

Duni möter den växande efterfrågan genom att utveckla attraktiva lösningar för take-away och ”Food on the Go” och i nära samarbete med framväxande restaurangkedjor utveckla borddukningskoncept och ta fram take-away-förpackningar som stärker kundernas varumärke. Bland annat samarbetar Duni sedan en tid med restaurangkedjor som Vapiano över hela Europa, Cojean och Resto In i Frankrike samt Nordsee, Dean & David och Jim Block i Tyskland.

Strategin bygger på att Duni utvecklar produkter och lösningar för kunder med internationella koncept där Duni kan hjälpa till att skapa kundspecifika lösningar som stöttar varumärket. Duni agerar som konceptutvecklare, där vi tillsammans med kunderna adderar värde genom att erbjuda produktkoncept eller produktfamiljer som är unika i form, design, funktion och material.

Den geografiska tillväxten inom området sker ofta, i tillägg till att nya kunder vinns, genom att Duni följer befintliga internationella kedjor in på nya marknader.

Geografisk expansion

Dunis geografiska expansion sker såväl inom som utom Europa. I samband med omorganisationen våren 2012 bildades en ny funktion, Business Development & New Markets, som primärt arbetar med tillväxten utanför Dunis mogna marknader i Europa.

Försäljningen utanför Europa är blygsam men potentialen på sikt är stor. Flertalet identifierade marknader uppvisar attraktiv tillväxt och en hög andel uteätande. Samtidigt har penetrationen inom området utbytbara borddukningsprodukter hittills varit låg, vilket skapar stora möjligheter för Duni. Flertalet marknader kräver produkter som lever upp till högt ställda förväntningar vad det gäller hygien vilket gynnar Dunis koncept med engångslösningar. Befolkningstätheten i många tillväxtområden utgör ytterligare ett försäljningsargument då platsbrist på restauranger och kostnader för hantering av tygbaserade produkter är höga medan Dunis servetter och bordsdukar kräver mindre plats för lagring och mindre tid för hantering.

Mellanöstern utgör sedan några år tillbaka Dunis största exportmarknad utanför Europa samtidigt som även storstäder i Asien-Stillahavsregionen och Sydamerika utgör snabbt växande marknader där Duni steg för steg etablerar sig. I Asien och Stillahavsregionen är det framför allt städer som Singapore, Hongkong, Tokyo och Sydney som i ett första steg utgör intressanta tillväxtmarknader, men på sikt erbjuder även andra större städer i regionen möjligheter. Den genomsnittliga tillväxten på Dunis prioriterade marknader utanför Europa uppgår till 20 % och Duni intensifierar arbetet med att öka försäljningen utanför Europa.

Även östra och södra Europa erbjuder intressanta tillväxtmöjligheter. I Ryssland har Duni byggt upp en ny organisation som vänder sig till landets 21 000 hotell och restauranger. Försäljningen uppgår till 45 miljoner kronor och växte med 48 % under året.

I södra Europa, framförallt Italien, har Duni under många år arbetat med att bygga plattformar för försäljningen på nya tillväxtmarknader. Regionen är linneorienterad, vilket gör att konkurrensen inte i första hand utgörs av andra pappersbaserade produkter, utan att utmaningen istället handlar om att ändra väl invanda vanor. Strategin har så här långt varit framgångsrik med en genomsnittlig ökning på drygt 30 % per år.

Förvärvsmöjligheter och joint ventures

Mot bakgrund av att Dunis försäljning utanför Europa, som andel av den totala försäljningen, fortfarande är liten, tittar Duni löpande på förvärvsmöjligheter. Förvärv och joint ventures på nya geografiska marknader övervägs därför i såväl Asien som Ryssland, för att bygga plattformar för tillväxt.

I Europa är Duni den enda större europeiska aktören med huvudfokus på marknaden för bordsdukningskoncept. Konkurrenterna består dels av relativt små, lokala företag, dels av ett antal större pappers- och massaföretag. En del av dessa företag har koncept och sortiment som liknar Dunis, inriktade mot HoReCa-marknaden. Detta gör att förvärvsmöjligheter också kan komma att identifieras på de marknader där Duni är väl etablerat, men då främst i form av förvärv av konsolideringskaraktär. 

Ökad andel försäljning av premiumprodukter för att öka lönsamheten 

Genom att öka försäljningen av premiumprodukter skapar Duni möjlighet till ökad vinstmarginal. Av den totala uppskattade omsättningen på den europeiska marknaden för servetter och dukar svarar standardprodukter för cirka 45 % och premiumprodukter för cirka 55 %. Förhållandet mellan standard- och premiumprodukter varierar dock mellan olika regioner i Europa. I södra och östra Europa svarar premiumprodukter endast för cirka en tredjedel av den totala marknaden, vilket kan jämföras med norra Europa där andelen premiumprodukter står för ungefär två tredjedelar. I såväl södra som östra Europa förväntas premiumprodukter växa snabbare än övriga marknaden.

Italien är den enskilt största marknaden för standardservetter och dukar av papper i Europa. Vidare är södra Europa (Italien, Frankrike, Spanien, Portugal och Grekland) den största marknadsregionen. Marknadens storlek förklaras av den stora konsumentsektorn, en hög andel uteätande och turismen i regionen samtidigt som det också medför att volymerna inom standardprodukter blir stora. I södra Europa svarar premiumprodukter för cirka en tredjedel av den totala marknaden. Även i östra Europa bedöms premiumprodukter svara för cirka en tredjedel av den totala marknaden.

Norden, Tyskland, Österrike och Schweiz är tillsammans den näst största marknadsregionen för servetter och dukar av engångskaraktär i Europa. Premiumprodukter svarar för cirka två tredjedelar av den marknaden. Premiumprodukternas höga marknadsandel förklaras till stor del av tillverkarnas dedikerade försäljningsarbete samt en historiskt god ekonomisk utveckling.

Storbritannien och Beneluxländerna utgör tillsammans den tredje största marknadsregionen för servetter och dukar av papper i Europa. I likhet med Norden, Tyskland, Österrike och Schweiz svarar premiumprodukter för cirka två tredjedelar av den totala marknaden i Benelux. I Storbritannien bedöms andelen premiumprodukter vara lägre.

Duni är klar marknadsledare i centrala och norra Europa samt Benelux, som är marknader där premiumsegmentet dominerar. I länder i södra och östra Europa, där enklare pappersprodukter dominerar, ser Duni därför en stor tillväxtpotential.

Duniletto, Tete-a-tete, Candles

Uppskattad position för Duni på respektive marknad

Marknad (i storleksordning, värde)  Premiumandel av marknaden Dunis position
Södra Europa 1/3 2
Centrala Europa 2/3 1
Storbritannien 1/3 2
Norra Europa 2/3 1
Benelux 2/3 1
Östra Europa 1/3 1

Märkesvaror inom bordsartiklar i dagligvaruhandeln

Från början av 2000-talet ökade dagligvaruhandeln markant försäljningen av produkter under egna varumärken – så kallade private labels – på bekostnad av märkesvaror. Inom bordsartiklar för engångsbruk ledde detta till ökat fokus på enklare produkter och lågt pris. Utvecklingen har medfört att handelns totala försäljning inom kategorin bordsartiklar i de flesta europeiska marknader har stagnerat. Generellt kan man säga att handelns egna varumärken är överrepresenterade i kategorin för bordsartiklar och ofta ligger på över 50 %. Riktmärket för dagligvarukedjorna är ofta att private labels ska ligga på mellan 20 och 25 %.

Detta skapar möjligheter för ett starkt varumärke som Duni att bidra till ökad värdetillväxt i kategorin genom unika, premiumbaserade produktkoncept riktade mot kvalitetsmedvetna konsumenter.

Inom restaurangbranschen delar man in restauranger i olika segment:

• Fine Dining - fina restauranger med hög slutnota

• Casual Dining - familjerestauranger, ofta drivna i kedjor under ett varumärke, med lägre snittnota än Fine Dining, men låg andel take-away

• Fast Casual - salladsbarer etc, med ännu högre andel kedjedrift, högre andel take-away och lägre snittnota än Casual Dining

• Quick Service Restaurants - hamburgerkedjor, smörgåskedjor etc, lägst snittnota, högst andel take-away och högst andel kedjedrift.

 

Här kan man lägga lite text.

Denna text ska till höger